Síťování při práci s lidmi, kteří užívají drogy

Varování

Publikace nespadá pod Filozofickou fakultu, ale pod Fakultu sociálních studií. Oficiální stránka publikace je na webu muni.cz.
Autoři

GEREGOVÁ Markéta ČTVRTEČKOVÁ Markéta

Rok publikování 2020
Druh Článek v odborném periodiku
Časopis / Zdroj Sociální práce - Sociálna práca
Fakulta / Pracoviště MU

Fakulta sociálních studií

Citace
www https://socialniprace.cz/article/sitovani-pri-praci-s-lidmi-kteri-uzivaji-drogy/
Klíčová slova networking; marginalization; drug users; multiple needs; barriers; knowledge; case management; participation; human centred design
Přiložené soubory
Popis CÍLE: Cílem textu je nalézt odpověď na otázku: Jaké charakteristiky mají dvě vybraná pojetí síťování v práci s lidmi, kteří mají zkušenost s užíváním drog a závislostí? TEORETICKÁ VÝCHODISKA: Článek reaguje na bariéry a překážky síťování, na které mohou pracovníci v drogových službách narážet. Teoretický rámec pro možnost síťování zde tvoří case management, jako koordinované komplexní řešení případu a participace, která umožňuje síťování s využitím žité zkušenosti zapojených lidí. METODY: Text je teorií podložená induktivní analýza charakteristik síťování na základě dvou případových studií: multiexpertní sítě a participativní sítě. VÝSLEDKY: V článku představujeme rozdílné charakteristiky dvou sítí. Sítě, která vznikla v rámci case managementu a která pomohla stabilizovat klientku s mnohočetnými potřebami a problémy při získání dětí zpět do péče. A sítě vzniklé participací na tvorbě mobilní aplikace, která stála na zapojení a potřebách lidí se zkušeností s užíváním drog. IMPLIKACE PRO SOCIÁLNÍ PRÁCI: Popsané teoretické i praktické způsoby síťování mohou sloužit jako inspirace pro pracovníky v praxi, kteří s uživateli drog pracují a hledají nové cesty pro síťování.
Související projekty:

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.