Civil Society Trajectories in CEE : Post-Communist ‘Weakness’ or Differences in Difficult Times?

Varování

Publikace nespadá pod Filozofickou fakultu, ale pod Fakultu sociálních studií. Oficiální stránka publikace je na webu muni.cz.
Název česky Trajektorie občanské společnosti ve střední a východní Evropě : Postkomunistická „slabost“ nebo odlišnosti v těžkých časech?
Autoři

NAVRÁTIL Jiří KLUKNAVSKÁ Alena

Rok publikování 2020
Druh Článek v odborném periodiku
Časopis / Zdroj Politologický časopis
Fakulta / Pracoviště MU

Fakulta sociálních studií

Citace
www https://www.ceeol.com/search/article-detail?id=875331
Doi http://dx.doi.org/10.5817/PC2020-2-101
Klíčová slova civil society; Central and Eastern Europe; post-communism; anti-establishment; refugee crisis; pandemic
Přiložené soubory
Popis Tato studie propojuje předchozí debaty o kvalitách občanské společnosti v zemích střední a východní Evropy a jejích současných výzvách s cílem demonstrovat vnitřní diferenciaci debaty, ale také její přetrvávající neschopnost identifikovat a formulovat aktuální politická rizika. Článek kriticky reflektuje diskuse o předpokládané slabosti občanské společnosti a spojuje je s hlavními současnými výzvami postsocialistické občanské společnosti v posledním desetiletí - hlubokými politickými transformacemi poháněnými autoritářskými elitami, evropskou uprchlickou krizí v roce 2015 a současným koronavirovou pandemií. Zkoumáme trajektorie a charakteristiky občanských společností ve střední a východní Evropě ve vztahu k tomuto vývoji a tvrdíme, že namísto jediné homogenní občanské společnosti ve střední a východní Evropě formované společnou komunistickou minulostí jsou občanské společnosti v regionu do značné míry určovány různými národními politickými kontexty. Jednou z mála společných charakteristik, kterými se liší od svých starých demokratických protějšků, je jejich depolitizace, především z hlediska jejich selektivního přístupu k politickým otázkám a rizikům.
Související projekty:

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.