Věková přátelskost moderních technologií vs. technologický ageismus, aneb co nám může stárnutí říci o směřování technologické budoucnosti

Logo poskytovatele

Varování

Publikace nespadá pod Filozofickou fakultu, ale pod Fakultu sociálních studií. Oficiální stránka publikace je na webu muni.cz.
Autoři

VIDOVIĆOVÁ Lucie

Rok publikování 2021
Druh Další prezentace na konferencích
Fakulta / Pracoviště MU

Fakulta sociálních studií

Citace
Popis Stárnutí populace je považováno za jeden z největších výdobytků moderního člověka, stejně jako jedna z jeho největších výzev. Dynamika demografických proměn se v čase potkává s takovými fenomény, jako je klimatická krize a technologická revoluce, ale uvědomění jejich vzájemné provázanosti zatím naráží na řadu překážek. Patří k nim nezájem, nevědomost i aktivní odmítání. V příspěvku nabídnu k diskusi vybrané zkušenosti z projektu „HUMR: Možnosti využití humanoidního robota pro aktivní stárnutí seniorů a seniorek“. V rámci projektu pracujeme s robotem Pepprem a seniorkami z pražského Centra aktivního stárnutí organizace Život 90. Spolupráce je cestou od strachu a vyloučení, přes zvídavost, „empowerment“, humor a opojení, až po nudu a vyčerpání. Dialektika mezi software vybavením humanoidního robota, jeho fyzickými aspekty a seniorními uživateli dává nahlédnout do technologického ageismu moderních technologií a jejich tvůrců, stejně jako technologický pokrok podtrhuje naše zaostávání ve vnímání stáří jako plnohodnotné součásti životního kontinua. Otevřeme proto otázku využitelnosti konceptu „age-friendly“ (každému věku přátelskému) designu v technologiích jako nové cesty k technologicky vyspělejší a zároveň inkluzivnější společnosti.
Související projekty:

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.