Životní hodnoty v prózách pro děti a mládež Jiřího Stránského, půl století od jejich vzniku

Varování

Publikace nespadá pod Filozofickou fakultu, ale pod Pedagogickou fakultu. Oficiální stránka publikace je na webu muni.cz.
Autoři

LÍPOVÁ Magdaléna

Rok publikování 2022
Druh Článek v odborném periodiku
Časopis / Zdroj O dieťati, jazyku, literatúre. Časopis pre otázky rozvíjania komunikačnej a literárnej kompetencie
Fakulta / Pracoviště MU

Pedagogická fakulta

Citace
www https://www.unipo.sk/public/media/44576/2022-odjl-02.pdf
Klíčová slova Jiri Stransky; values; Stories for my sun (Povídačky pro moje slunce); Pearl Mussels (Perlorodky); A Rain Stone (O Dešťovém kameni); family; free will; conscience; truth; courage
Popis Příspěvek zkoumá tvorbu Jiřího Stránského pro děti a mládež z hlediska životních hodnot, které autor ve svých prózách akcentuje. Analyzuje texty, které Jiří Stránský posílal svým dětem v dopisech z komunistického vězení. Zabývá se dvěma liniemi, jednak pohádkovými příběhy pro mladší dceru Klárku (později vydané v knihách pro děti Povídačky pro Klárku a Povídačky pro moje slunce), jednak dobrodružným vyprávěním pro staršího syna Martina (román pro mládež Perlorodky). Nachází specifika i průniky v životních hodnotách a mravních poselstvích, které Stránský prostřednictvím osobně laděných příběhů předává dětem dvou různých věkových skupin a sleduje vývoj hodnotové hierarchie v průběhu času. Analyzuje i poslední Stránského prózu věnovanou dětem O Dešťovém kameni, která vznikla po více než čtyřiceti letech od prvních pohádek. Všímá si Stránského postřehů k tématu hodnot v publikovaných rozhovorech (Libuše Koubská: Můžeš-li udělat radost, musíš a Jan Lukeš: Srdcerváč). Téměř půl století od vzniku prvních příběhů věnovaných dětem nastoluje otázky o aktuální potřebě hodnotového poselství Jiřího Stránského pro dnešní společnost.
Související projekty:

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.