Závislost na informačních a komunikačních technologiích jako vážný zdravotní a sociální problém

Varování

Publikace nespadá pod Filozofickou fakultu, ale pod Pedagogickou fakultu. Oficiální stránka publikace je na webu muni.cz.
Autoři

KACHLÍK Petr

Rok publikování 2020
Druh Článek ve sborníku
Konference Sborník referátů 40. konference Člověk ve svém pozemském a kosmickém prostředí
Fakulta / Pracoviště MU

Pedagogická fakulta

Citace
Klíčová slova information and communication technologies (ICT); informant; observation; case study; risk; interview; school; research; addiction; health
Popis Moderní informační a komunikační technologie (ICT) představují významný mezník ve vývoji postmoderní společnosti. Ulehčují a zjednodušují přístup k informacím, dovolují globální propojení světa internetovou sítí, přenos a zpracování různého druhu dat. ICT zasahují téměř do všech oborů lidské činnosti včetně vzdělávání a profesního uplatnění. Kromě výhod ICT existuje však i celá řada nevýhod a rizik, k nimž patří především krádež a zneužití informací v osobní i komerční sféře, ohrožení bezpečnosti státu i jednotlivce a potenciálně závislostní chování.Téměř každý člověk žijící v současné vyspělé společnosti nějakou formu ICT využívá - surfuje po internetu, komunikuje prostřednictvím e-mailu, pohybuje se v prostředí společenských sítí, objednává si zboží v e-shopu, chatuje, vyřizuje si platby on-line, vzdělává se pomocí e-learningu, poslouchá a sleduje multimediální vysílání, ukládá a stahuje data z cloudu apod. Dokáže-li osoba tyto aktivity omezit na dobu nezbytně nutnou, stanovit si mantinely a sebekontrolu, je vše v pořádku. ICT jí pomáhají, nezasahují negativně do osobního života, zaměstnání, mezilidských vztahů. Člověk věnuje manipulaci s ICT v zaměstnání jen vymezený časový úsek, umí efektivně využívat pracovní dobu i své osobní volno, aktivně se bavit i odpočívat. V případě, že ICT jedinci přestávají sloužit, ale začínají jej ovládat, již byla překročena únosná míra. Projevuje se trávením velkého množství času manipulaci s ICT, prokrastinací v soukromí i v zaměstnání, nemožností se od ICT odpoutat na delší dobu, nutkavou potřebou povrchní komunikace či hry, ztrátou kvalitních přátel, ignorováním povinností a vyšších zájmů, sociální deklasací. Dlouhodobý vliv nadužívání ICT a závislosti na nich nemá jen vážné psychické a sociální důsledky, ale vede též k poruchám potravního chování, zanedbávání pohybových návyků, osobní hygieny, k úniku z reálného do virtuálního světa, ztrátě finančních prostředků. Především děti a mládež jsou ve zvýšené míře ohroženy manipulací, kyberšikanou, slíděním, vystaveny manipulaci, podvodům a zneužívání. Je proto velmi důležité děti již od předškolního věku seznamovat s těmito úskalími a vést je ke zdravému způsobu života a rozumnému využití ICT. Potíže při nadužívání ICT jsou dokladovány v případových studiích 6 adolescentních informantů hospitalizovaných kvůli svým psychickým problémům. K výzkumnému šetření bylo využito pozorování, polostrukturovaného rozhovoru a analýzy odborné dokumentace.
Související projekty:

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.