On the Current State of Research in Czech Baroque Homiletics with Focus on Methodology (Past and Present Research; a Summary of Research Tasks and Issues).

Název česky K současnému stavu výzkumu barokní homiletiky s akcentem na metodologii (minulost a současnost výzkumu; shrnutí badatelských úkolů)
Autoři

SOLEIMAN POUR HASHEMI Michaela

Rok publikování 2023
Druh Článek v odborném periodiku
Časopis / Zdroj Zagadnienia Rodzajów Literackich
Fakulta / Pracoviště MU

Filozofická fakulta

Citace
www https://czasopisma.ltn.lodz.pl/Zagadnienia-Rodzajow-Literackich/article/view/2043
Doi http://dx.doi.org/10.26485/ZRL/2023/66.1/7
Klíčová slova homiletic texts; intertextual approaches; baroque literature
Popis Studie shrnuje zjištění Michaely Hashemi (Horákové) na homiletických textech raného moderního věku, konkrétně 17. století a první poloviny 18. století vzhledem k výzkumnému kontextu českého prostředí. V článku se zdůrazňuje použití moderních metod poskytovaných literární teorií, které vedou k relevantním výsledkům. V první části autorka představuje popis historie a přítomnosti domácího homiletického výzkumu, Druhá část definuje klíčové pojmy, a to barokní homiletické texty na příkladech (koncipovaných jako homiletický intertext).Třetí část se zaměřuje na další individuální výzkumné úkoly a problémy, které se jich týkají, nejprve ve výzkumu produkce homiletického textu v jednom historicky vymezeném teritoriu (konkrétně texty s tématem Cyrila a Metoděje) a poté v rámci jednoho území na několika různých oblastech zkoumání homiletických textů (od konce 17. do poloviny 18. století) v kulturním kontaktu (nepomucenské téma). Následující pasáže jsou diskusními, a to o vzhledem k termínu tzv. toposu barokní mystiky (napříč žánry barokní literatury v textech vyšších i nižších stylů). V závěru se shrnuje zjištění, že studium homiletických textů využívá klasické metody (historické a filologické) spolu s moderními, především koncept každodenního života a intertextuality.
Související projekty:

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.