Provincializing Histories of Missions through Food : Friars and the Consumption of Kumiss in the Mongol Empire

Autoři

VALTROVÁ Jana

Rok publikování 2023
Druh Článek v odborném periodiku
Časopis / Zdroj Religio: Revue pro religionistiku
Fakulta / Pracoviště MU

Filozofická fakulta

Citace
www
Doi http://dx.doi.org/10.5817/Rel2023-2-5
Klíčová slova kumiss; Mongol empire; provincializing Europe; Franciscans; medieval Christian missions; food
Popis Článek se zaměřuje na otázku konzumace kumysu, nápoje z kvašeného kobylího mléka, mezi různými náboženskými skupinami, které ve středověké mongolské říši koexistovaly. Článek, inspirovaný teorií aktérů a sítí (B. Latour) a projektem provincializace Evropy (D. Chakrabarthy), poskytuje komparativní kontextuální analýzu středověkých pramenů, včetně zpráv františkánských mnichů Jana z Plana Carpiniho a Jana z Plana Viléma z Rubrucku a dalších relevantních pramenů týkajících se dějin ruských knížectví, komunit syrských a arménských křesťanů a Mongolů. Vrhá světlo na roli kumysu jako přírodního, kulturního a náboženského činitele, který vyvolával různorodé postoje různých náboženských skupin a odhaloval jejich mezináboženskou a mezikonfesijní dynamiku. Srovnání různých, často protichůdných postojů ke konzumaci kumiss umožňuje lépe pochopit misijní situaci františkánských bratří a také odhalit praktické výzvy a problémy, kterým čelily středověké křesťanské misie v mongolské říši.
Související projekty:

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.