Christian Missionaries’ Ethnographic Accounts of Diets and Foodways in the Area of Kokonor during the late 19th Century and Early Republican Time
Autoři | |
---|---|
Rok publikování | 2023 |
Druh | Článek v odborném periodiku |
Časopis / Zdroj | Religio: Revue pro religionistiku |
Fakulta / Pracoviště MU | |
Citace | |
www | https://journals.phil.muni.cz/religio/article/view/37723 |
Doi | http://dx.doi.org/10.5817/Rel2023-2-4 |
Klíčová slova | Kokonor; Lazarists; SVD; Scheut mission; daily and sacred food |
Popis | Článek se zabývá popisem potravin používaných při náboženských rituálech a v každodenním životě v oblasti Kokonoru z pohledu křesťanských misionářů. Na základě zpráv křesťanských misionářů z konce dynastie Čching a počátku republikánské doby je osvětlena problematika vybraných společností v oblasti Kokonoru - konkrétně Tibeťanů a mongolských skupin, jako jsou Mongurové - s důrazem na stravu a způsoby stravování těchto společností. Jídlo je jádrem každodenního života, nemluví se o slavnostních příležitostech. Navíc jídlo a nápoje se svou symbolikou tvoří důležitou součást náboženské praxe. Na základě misijních zpráv, například zpráv francouzských lazaristických misionářů, misionářů belgické Congregatio Immaculati Cordis Mariae a misionářů Societas Verbi Divini, kromě prozaického popisu každodenního jídla (jídel) upozorňujeme také na to, jak se zvláštní ingredience staly nezbytnou součástí rituálních obětí a jak byla výměna jídla a společné stravování chápáno jako vytváření mostu mezi lidmi a nadpozemskými bytostmi. |