Many Lives of One Man. Strategies for Building Legitimacy through the Story of St Wenceslas in Early and High Medieval Hagiography (940s–1260s)

Logo poskytovatele
Název česky Mnoho životů jednoho muže. Strategie budování legitimty prostřednictvím příběhu sv. Václava ve raně a vrcholně středověké hagiografii (940-1260)
Autoři

KALHOUS David

Rok publikování 2024
Druh Kapitola v knize
Fakulta / Pracoviště MU

Filozofická fakulta

Citace
Přiložené soubory
Popis Svatý Václav (921-935) a proměny jeho obrazu ve středověké hagiografii a historiografii jsou díky vysokému počtu a hustotě existujících textů vynikajícím polem pro výzkum analýzy konkurenčních nároků. Následující analýza bude vycházet především ze svatováclavské hagiografie. Proto bude důležité představit dosavadní doslov textů. Velká skupina hagiografických textů vznikla mimo jiné na podporu nároků jednotlivých skupin osob. I když tyto nároky nemusely být v textech explicitně vyjádřeny, přinejmenším nás uvádějí do dobového diskurzu ("Gedankenwelt") a pomáhají nám pochopit dobovou "sociologii". Srovnání dochovaných textů nám na jedné straně pomůže vytřídit společné prvky a odhalit dobový diskurs, na druhé straně slibuje rozpoznat specifika každého z textů, což nám přiblíží konkrétní autorský záměr každého z hagiografů a jejich specifické strategie budování legitimity pro jednotlivá tvrzení. V neposlední řadě budou výsledky založené na analýze textů a jejich srovnání zpochybněny z hlediska zamýšleného a skutečného publika - zde bude naším hlavním zdrojem informací rukopisný přenos textů.
Související projekty:

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.