Víno jako součást tradiční kultury

Autoři

CHOVANCOVÁ Eva

Rok publikování 2024
Druh Další prezentace na konferencích
Fakulta / Pracoviště MU

Filozofická fakulta

Citace
Popis Kořeny vinařství na Moravě sahají hluboko do minulosti. Během pěstování révy jako kulturní plodiny došlo k jejímu provázání s lidovým prostředím a víno se stalo nedílnou součástí každodenního života na moravském venkově. Réva je tedy s regionem Moravy neodmyslitelně spjata jak historicky, tak kulturně. Dokládají to staleté areály malebných vinných sklepu, které se podílejí na podobě kulturní krajiny Moravy, víno je součástí tradičních slavností a motiv révy nalezneme i na lidovém oděvu, obecních znacích, architektuře. Živým dokladem je potřeba pěstování révy, která je hluboce zakořeněna v lokální identitě, kdy stále dochází k dědění vinic či budování nových. Propojení obřadních rituálu, slavností, církve a tradičního zemědělství tak umožnilo vznik velmi specifického způsobu pěstování révy a výroby vína, který je částečné zachováván dodnes.
Související projekty:

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.