Víno jako součást tradiční kultury
Autoři | |
---|---|
Rok publikování | 2024 |
Druh | Další prezentace na konferencích |
Fakulta / Pracoviště MU | |
Citace | |
Popis | Kořeny vinařství na Moravě sahají hluboko do minulosti. Během pěstování révy jako kulturní plodiny došlo k jejímu provázání s lidovým prostředím a víno se stalo nedílnou součástí každodenního života na moravském venkově. Réva je tedy s regionem Moravy neodmyslitelně spjata jak historicky, tak kulturně. Dokládají to staleté areály malebných vinných sklepu, které se podílejí na podobě kulturní krajiny Moravy, víno je součástí tradičních slavností a motiv révy nalezneme i na lidovém oděvu, obecních znacích, architektuře. Živým dokladem je potřeba pěstování révy, která je hluboce zakořeněna v lokální identitě, kdy stále dochází k dědění vinic či budování nových. Propojení obřadních rituálu, slavností, církve a tradičního zemědělství tak umožnilo vznik velmi specifického způsobu pěstování révy a výroby vína, který je částečné zachováván dodnes. |
Související projekty: |