Hrnčířská pec ze druhé poloviny 13. století ze Žďáru nad Sázavou – Starého města

Varování

Publikace nespadá pod Filozofickou fakultu, ale pod Přírodovědeckou fakultu. Oficiální stránka publikace je na webu muni.cz.
Autoři

SLAVÍČEK Karel TĚSNOHLÍDKOVÁ Kateřina KOŠŤÁL Martin VÁCLAVÍKOVÁ Dominika TRNOVÁ Kristýna

Rok publikování 2023
Druh Článek v odborném periodiku
Časopis / Zdroj Archeologické Rozhledy
Fakulta / Pracoviště MU

Přírodovědecká fakulta

Citace
www https://archeologickerozhledy.cz/index.php/ar/article/view/225/227
Doi http://dx.doi.org/10.35686/AR.2023.28
Klíčová slova Middle Ages; Bohemian-Moravian Highlands; Žďár nad Sázavou; pottery kiln; pottery production; petrography; XRF analysis
Popis Tato studie zkoumá středověkou hrnčířskou pec a její výplň odkrytou v rámci sídliště ze 13. století poblíž cisterciáckého kláštera ve Žďáru. Krátká 30–40letá existence sídliště poskytuje cenný vhled do způsobu výroby a vzhledu keramiky v chronologicky vymezeném časovém horizontu poloviny 13. století. Pec byla jednokomorová buď s otevřenou, nebo klenutou nástavbou s výškově velmi úzkým topným kanálem. Technologický rozbor keramiky uvnitř pece ukazuje na konzistentní výrobní postupy kombinující výrobu z válečků s ranými rotačními zařízeními a s rychlým výpalem. Interpretace techniky tvarování je podpořena 3D skenováním, které kvantifikuje variabilitu tloušťky stěn na různých částech nádoby. Srovnání se sídlištními nálezy ukazuje na jednotnou morfologii keramiky a technologické nuance, přičemž petrografická data naznačují jak místní, tak vnější materiálové vlivy. Studie rozšiřuje poznání socioekonomické dynamiky během středověké kolonizace na případu Žďárska a poskytuje východisko pro regionální výzkum středověké keramiky.

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.