ANTIRADIKÁLOVÁ AKTIVITA CAFFEOYLCHINOVÝCH KYSELIN Z CYNARA CARDUNCULUS

Logo poskytovatele

Varování

Publikace nespadá pod Filozofickou fakultu, ale pod Lékařskou fakultu. Oficiální stránka publikace je na webu muni.cz.
Autoři

SLANINA Jiří PAULOVÁ Hana BOCHOŘÁKOVÁ Hana HUMPA Otakar TÁBORSKÁ Eva

Rok publikování 2000
Druh Článek ve sborníku
Konference Sborník abstraktů Konference Pokroky v organické, bioorganické a farmaceutické chemii - Chemické listy
Fakulta / Pracoviště MU

Lékařská fakulta

Citace
Obor Biochemie
Klíčová slova cynara;DPPH;antiradical;caffeoylquinic acids
Popis Dvě polyfenolické kyseliny, 1,3-dicaffeoylchinová kyselina (cynarin, I) a 1,5-dicaffeoylchinová kyselina (II), byly vyizolovány z listů artyčoku kardového (Cynara cardunculus L., Asteraceae). Caffeoylchinové kyseliny jsou obsaženy v některých potravinách rostlinného původu (např. jablka, brambory, káva) a vykazují mimo jiné antioxidační, antihepatotoxické a hypocholesterolemické účinky. Dicaffeoylchinové kyseliny inhibují replikaci viru HIV-1 v netoxických koncentracích ireverzibilní inhibicí HIV integrasy1,2. Předpokládá se, že mechanismus cytoprotektivní i antiretrovirové aktivity souvisí s redoxními vlastnostmi těchto sloučenin1. Zjistili jsme, že schopnost zhášet stabilní radikál 2,2-difenyl-1-pikrylhydrazyl klesala v řadě: II (EC50=2,8 umol/l) > I (3,9 umol/l) > chlorogenová kys. (5,0 umol/l) > kávová kys. (5,8 umol/l) a byla vyšší než u askorbové kys. (EC50=10,3 umol/l).
Související projekty:

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.