ANTIRADIKÁLOVÁ AKTIVITA CAFFEOYLCHINOVÝCH KYSELIN Z CYNARA CARDUNCULUS
Autoři | |
---|---|
Rok publikování | 2000 |
Druh | Článek ve sborníku |
Konference | Sborník abstraktů Konference Pokroky v organické, bioorganické a farmaceutické chemii - Chemické listy |
Fakulta / Pracoviště MU | |
Citace | |
Obor | Biochemie |
Klíčová slova | cynara;DPPH;antiradical;caffeoylquinic acids |
Popis | Dvě polyfenolické kyseliny, 1,3-dicaffeoylchinová kyselina (cynarin, I) a 1,5-dicaffeoylchinová kyselina (II), byly vyizolovány z listů artyčoku kardového (Cynara cardunculus L., Asteraceae). Caffeoylchinové kyseliny jsou obsaženy v některých potravinách rostlinného původu (např. jablka, brambory, káva) a vykazují mimo jiné antioxidační, antihepatotoxické a hypocholesterolemické účinky. Dicaffeoylchinové kyseliny inhibují replikaci viru HIV-1 v netoxických koncentracích ireverzibilní inhibicí HIV integrasy1,2. Předpokládá se, že mechanismus cytoprotektivní i antiretrovirové aktivity souvisí s redoxními vlastnostmi těchto sloučenin1. Zjistili jsme, že schopnost zhášet stabilní radikál 2,2-difenyl-1-pikrylhydrazyl klesala v řadě: II (EC50=2,8 umol/l) > I (3,9 umol/l) > chlorogenová kys. (5,0 umol/l) > kávová kys. (5,8 umol/l) a byla vyšší než u askorbové kys. (EC50=10,3 umol/l). |
Související projekty: |