Identifikace inzerčních mutací v ARR genech dvoukomponentního systému u Arabidopsis thaliana metodami reverzní genetiky

Logo poskytovatele

Varování

Publikace nespadá pod Filozofickou fakultu, ale pod Přírodovědeckou fakultu. Oficiální stránka publikace je na webu muni.cz.
Autoři

LEXA Matej BRZOBOHATÝ Břetislav

Rok publikování 2000
Druh Článek ve sborníku
Konference Biochemie a molekulární biologie na prahu nového tisíciletí. IV. pracovní setkání biochemiků a molekulárních biologů
Fakulta / Pracoviště MU

Přírodovědecká fakulta

Citace
Obor Genetika a molekulární biologie
Popis V poslední době byla u kvasinek a rostlin zjištěna přítomnost genů homologických k bakteriálním genům dvoukomponentních systémů. Jedná se o geny kódující pravděpodobné histidin kinázy a regulátory. V rostlině Arabidopsis thaliana bylo již identifikováno několik desítek takových genů. Nejlépe popsané geny jsou součástí systému pro odezvu na etylén (rostlinné signální molekuly). U bakterií jsou funkce těchto genů vesměs známé a proteiny dvoukomponentních systémů ve valné většině případů plní právě signální funkce při reakci organismu na vnější podněty. Naše práce je zaměřena na skupinu genů kódujících pravděpodobné regulátory dvoukomponentních systémů u Arabidopsis thaliana (ARR - Arabidopsis response regulator). U této rostliny bylo již identifikováno nejméně 14 těchto genů, přičemž není známá jejich přesná funkce. Zajímavé je, že některé z ARR genů (typ A) jsou indukovatelné dusičnany a cytokininy. V naší laboratoři hodláme objasnit funkci těchto genů získáním inzerčních mutantů a jejich následným studiem. Získávání inzerčních mutantů u Arabidopsis thaliana umožnil v poslední době vznik několika sbírek linií nezávisle transformovaných T-DNA a linií s náhodnými inzercemi kukuřičných transpozonů (např. dSpm). Prezentujeme naše dosavadní výsledky v identifikaci inzercí transpozonu dSpm v ARR genech ve sbírce SLAT (Jonathan Jones, John Innes Centre, Norwich). Výsledkem je identifikace inzerce v genu ARR4. Práce bude dále pokračovat hledáním nových inzercí a taky izolací a charakterizací rostlin nesoucích tyto inzerce.
Související projekty:

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.