Investiční činnost komerčních pojišťoven

Varování

Publikace nespadá pod Filozofickou fakultu, ale pod Ekonomicko-správní fakultu. Oficiální stránka publikace je na webu muni.cz.
Autoři

ČEJKOVÁ Viktória

Rok publikování 2001
Druh Článek v odborném periodiku
Časopis / Zdroj Ekonomický časopis
Fakulta / Pracoviště MU

Ekonomicko-správní fakulta

Citace
Obor Ekonomie
Klíčová slova insurance company; insurance activities; insurance policy; insurance products; investment of insrurance companies; principles of investment
Popis Komerční pojišťovna je instituce, která se zabývá pojišťovací činností podle zákona o pojišťovnictví. Jedná se o právní subjekt, který dojednává pojištění a vykonává jeho správu. Za pojišťovací činnost zodpovídá dojednanou pojistnou smlouvou. Komerční pojišťovna je tedy právním subjektem, který má oprávnění vykonávat pojišťovací nebo zajišťovací činnost. Poskytuje v souladu se zákonem určité pojistné služby, tj. pojistnou ochranu, jejichž základním smyslem je odstranit nebo alespoň zmírnit nepříznivé důsledky nahodilých událostí. Může být specializovaná na nabídku pojistných produktů z pojistných odvětví (životního nebo neživotního pojištění) anebo na skupiny pojištění, či na některá rizika, nebo to může být univerzální pojišťovna. Podnikatelským úkolem nazýváme též finanční podnikání pojišťoven či investiční činnost pojišťoven. Forma pohybu peněžních prostředků v komerčních pojišťovnách a jejich rozdělování prostřednictvím pojistných rezerv vytváří podmínky k realizaci další podnikatelské či investiční činnosti pojišťoven. Komerční pojišťovna je speciální instituce či peněžní ústav, který soustřeďuje pojistné od pojistníků resp. pojištěných. Ze získaného předepsaného pojistného tvoří a spravuje pojistné rezervy s cílem jejich znovurozdělení v případě závazků vyplývajících z pojistných událostí. Musí to být takové události, při kterých byla pojištěnému nebo poškozenému způsobena újma a musí mít charakter deklarovaný pojistnými podmínkami v pojistné smlouvě anebo v právním předpisu. V tržních ekonomikách i v ČR je komerčním pojišťovnám předepsáno, aby v zájmu vysoké míry solventnosti vůči svým klientům vytvářely z pojistného povinné technické rezervy. Tyto rezervy se v počátku a průběhu pojištění vytvářejí a dle potřeby čerpají.
Související projekty:

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.