Evaluation of antioxidative activity of flavonoids and exctract of Scutellaria baicalensis with coulochemical detection

Logo poskytovatele

Varování

Publikace nespadá pod Filozofickou fakultu, ale pod Lékařskou fakultu. Oficiální stránka publikace je na webu muni.cz.
Autoři

BOCHOŘÁKOVÁ Hana PAULOVÁ Hana SLANINA Jiří TÁBORSKÁ Eva

Rok publikování 2002
Druh Článek ve sborníku
Konference Zborník XVIII.Biochemický zjazd
Fakulta / Pracoviště MU

Lékařská fakulta

Citace
Obor Biochemie
Klíčová slova Scutellaria baicalensis; flavonoids; HPLC-EC; antioxidants
Popis V prezentované práci byly měřeny hydrodynamické voltamogramy stanovené pomocí HPLC-ECD a jejich hodnocením byly získány oxidační potenciály pěti flavonoidů z SCB (B, BG, W, WG, O) a dvou standardů flavonoidů (rutinu a quercetinu). Sloučeniny s nižším potenciálem (pod 400mV) jsou považovány za silné antioxidanty. Z flavonoidů izolovaných z SCB pouze B a BG vykazovaly nižší potenciál. Stejným postupem byl proměřen i surový extrakt SCB. Bylo prokázáno, že BG (dominantní pík v chromatogramu extraktu) je převážně odpovědný za antioxidační aktivitu extraktu SCB. Metoda HPLC-ECD je velmi vhodná pro screening antioxidačních látek v komplexních směsích, zvláště v rostlinných extraktech.
Související projekty:

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.