Evaluation of antioxidative activity of flavonoids and exctract of Scutellaria baicalensis with coulochemical detection
Autoři | |
---|---|
Rok publikování | 2002 |
Druh | Článek ve sborníku |
Konference | Zborník XVIII.Biochemický zjazd |
Fakulta / Pracoviště MU | |
Citace | |
Obor | Biochemie |
Klíčová slova | Scutellaria baicalensis; flavonoids; HPLC-EC; antioxidants |
Popis | V prezentované práci byly měřeny hydrodynamické voltamogramy stanovené pomocí HPLC-ECD a jejich hodnocením byly získány oxidační potenciály pěti flavonoidů z SCB (B, BG, W, WG, O) a dvou standardů flavonoidů (rutinu a quercetinu). Sloučeniny s nižším potenciálem (pod 400mV) jsou považovány za silné antioxidanty. Z flavonoidů izolovaných z SCB pouze B a BG vykazovaly nižší potenciál. Stejným postupem byl proměřen i surový extrakt SCB. Bylo prokázáno, že BG (dominantní pík v chromatogramu extraktu) je převážně odpovědný za antioxidační aktivitu extraktu SCB. Metoda HPLC-ECD je velmi vhodná pro screening antioxidačních látek v komplexních směsích, zvláště v rostlinných extraktech. |
Související projekty: |