Dosavadní průběh longitudinální výzkumu raného vývoje

Varování

Publikace nespadá pod Filozofickou fakultu, ale pod Fakultu sociálních studií. Oficiální stránka publikace je na webu muni.cz.
Autoři

PAVLÍKOVÁ Eva

Rok publikování 2002
Druh Článek ve sborníku
Konference Děti, mládež a rodiny v období transformace. (Sborník prezentací na sympoziu pořádaného ve dnech dnech 19.-21 září 2002 Fakultou soc. studií MU Brno.)
Fakulta / Pracoviště MU

Fakulta sociálních studií

Citace
Obor Psychologie
Klíčová slova newborn; suckling; toddler; motor development; mental development; behaviour; motherhood; postpartum adaptation; BSID II
Popis Prezentace informuje o průběhu longitudinálním výzkumu malých dětí a jejich rodičů. Projekt byl zahájen v zimě roku 2000. Cílem je sledovat průběh vývoje dítěte v raných obdobích života - období novorozenecké, kojenecké a batolecí. Zaměřili jsme na následující charakteristiky - senzomotorický vývoj, vývoj mentálních schopností a emoční vývoj s přihlédnutím ke kvalitě vazby v rámci dyády matka-dítě a vývoji výchovných postojů rodičů. Výzkumu se doposud zúčastnilo zhruba 60 rodin, většina opakovaně. Výše uvedené charakteristiky sledujeme za použití následujících postupů a metod: pozorování, polostrukturovaný rozhovor, standardizované psychologické škály a dotazníky (Carrey - CITQ, Edinburgská škála postnatální deprese, Dotazník pocitů matky po porodu, Bayleyová - BSID II, Kentská posuzovací škála.).
Související projekty:

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.