Characterization of Lactobacillus spp. strains isolated from dairy products

Varování

Publikace nespadá pod Filozofickou fakultu, ale pod Přírodovědeckou fakultu. Oficiální stránka publikace je na webu muni.cz.
Název česky Charakteristika kmenů Lactobacillus spp. izolovaných z mléčných výrobků
Autoři

ŠVEC Pavel DRÁB Vladimír DURNOVÁ Eva ROUBAL Petr SEDLÁČEK Ivo

Rok publikování 2003
Druh Konferenční abstrakty
Fakulta / Pracoviště MU

Přírodovědecká fakulta

Citace
Popis Biotechnologicky využitelné kmeny rodu Lactobacillus s nejasnou taxonomickou pozicí byly identifikovány biochemickými testy a ribotypizací. Všechny kmeny byly charakterizovány soupravou API 50CH a konvenčními testy. Tyto výsledky zařadily 17 kmenů jako L. acidophilus; dva kmeny jako L. rhamnosus a dva kmeny byly identifikovány pouze jako Lactobacillus sp. Ribotypizace s EcoRI a sondou komplementární k 16S a 23S rRNA rozdělila identifikované kmeny do několika poodskupin. Oba kmeny L. rhamnosus i dva kmeny určené pouze jako Lactobacillus sp. byly odlišeny v plné shodě s výsledky biotypizace. Ribotypizace ukázala rovněž vnitrodruhovou variabilitu mezi 17 kmeny L. acidophilus, které rozdělila do čtyř skupin. Nejpočetnější skupina zahrnovala 11 kmenů včetně typového kmene L. acidophilus CCM 4833T. Získané výsledky naznačují že ribotypizace je užitečná metoda pro diferenciaci kmenů komplexu L. acidophilus. Tato studie byla podpořena projektem Ministerstva zemědělství č. QE 1382.
Související projekty:

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.