Syntéza a struktura donory stabilizovaných kationtů [B.POX2]+, [B2.POX]2+ a [B3.PO]3+ (X = F, Cl, Br, B = 4-dimethylaminopyridin)

Varování

Publikace nespadá pod Filozofickou fakultu, ale pod Přírodovědeckou fakultu. Oficiální stránka publikace je na webu muni.cz.
Autoři

ROVNANÍK Pavel TARABA Jan ČERNÍK Miloš

Rok publikování 2003
Druh Článek ve sborníku
Konference Chemické Listy
Fakulta / Pracoviště MU

Přírodovědecká fakulta

Citace
Obor Anorganická chemie
Klíčová slova Phosphoryl halides;Lewis bases; donor-stabilized cations
Popis V literatuře se uvádí, že 4-dimethylaminopyridin /B/ reaguje s POCl3 za tvorby pevného 3:1 aduktu s předpokládanou iontovou strukturou tris(onio)-substituovaného chloridu fosforylu, [OP(B)3][Cl]3. V průběhu nového studia této reakce jsme však brzo zjistili, že koncový produkt reakce má jiné složení a studium získané sloučeniny rtg. difrakcí prokázalo, že její struktura odpovídá [(B)2PO2]Cl. Je-li namísto volné baze použit trifluoromethansulfonan trimethylsilyl-4-dimethylaminopyridinia, reakce s POCl3 nebo POBr3 mohou být lépe kontrolovány a lze tak získat trifluoromethansulfonany donory-stabilizovaných kationtů [(B)POCl2]+, [(B)POBr2]+, {(B)2POCl]2+ and [(B)3PO]3+. V důsledku výrazně nižší reaktivity P-F vazeb, nejsou v analogických reakcích s POF2Cl a POFCl2 fluorové atomy substituovány bazí B a tvoří se soli s kationty [(B)POF2]+ a [(B)2POF]2+.
Související projekty:

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.