Sexuální zneužívání dívek

Varování

Publikace nespadá pod Filozofickou fakultu, ale pod Fakultu sociálních studií. Oficiální stránka publikace je na webu muni.cz.
Autoři

TYRLÍK Mojmír KUKLA Lubomír KONEČNÝ Štěpán

Rok publikování 2004
Druh Článek v odborném periodiku
Časopis / Zdroj Praktická gynekologie
Fakulta / Pracoviště MU

Fakulta sociálních studií

Citace
Obor Gynekologie a porodnictví
Klíčová slova sexual abuse; types of sexual behavior; family dysfunction; The European longitudinal study of pregnancy and childhood ELSPAC
Popis Práce poskytuje přehled o výskytu různých forem sexuálního zneužívání dívek. Šetření bylo uskutečněno v rámci projektu longitudinálního sledování dětí a jejich rodin ELSPAC, při němž byly matky sledovaných dětí dotazovány na své vlastní zkušenosti s pohlavním zneužíváním během dětství a dospívání. Jakoukoli formu sexuálního ataku uvedlo 26,8 % respondentek. Do věku 12 let bylo vystaveno přímému sexuálnímu ataku 0,7 % respondentek, do 15 let pak již téměř 2 % respondentek. Vedle frekvence postižených jsme zjišťovali také osobu atakujícího, souvislost s rodinným prostředím. Podle očekávání se prokázalo, že zneužívání jako patologický jev úzce souvisí s dysfunkcí primární rodiny (rozvod, ztráta rodičů, adopce atd.) a prostředím, v němž dítě vyrůstá (dětský domov, diagnostický ústav).
Související projekty:

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.