Vapour generation inductively coupled plasma optical emission spectrometry in determination of total iodine in milk

Logo poskytovatele

Varování

Publikace nespadá pod Filozofickou fakultu, ale pod Přírodovědeckou fakultu. Oficiální stránka publikace je na webu muni.cz.
Název česky Optická emisní spektrometrie s indukčně vázaným plazmatem a generováním par pro stanovení celkového obsahu jodu v mléce
Autoři

NIEDOBOVÁ Eva MACHÁT Jiří OTRUBA Vítězslav KANICKÝ Viktor

Rok publikování 2005
Druh Článek v odborném periodiku
Časopis / Zdroj Journal of Analytical Atomic Spectrometry
Fakulta / Pracoviště MU

Přírodovědecká fakulta

Citace
Obor Analytická chemie, separace
Klíčová slova ICP optical emission spectrometry; vapour generation; iodine; milk
Popis Technika generovaní par ve spojení s optickou emisní spektrometrií s indukčně vázaným plazmatem byla použita pro stanovení obsahu jodu ve vzorcích mléka. Pro totální rozklad organické matrice bylo využito modifikované alkalické saplování. Směs hydroxidu draselného (2 mL, 2 mol L-1 v ethanolu) a dusičnanu vápenatého (2 mL, 0.4 mol L-1 v ethanolu)byla použita jako pomocné spalovací činidlo. Poté byl zpopelněný vzorek upraven kyselinou chlorovodíkovou (1.5 mL, 5 mol L-1) a siřičitanem sodným (1.25 mL, 1 mol L-1) z důvodu eliminace uhličitanů způsobujících spektrální interferenci. Páry elementárního jodu byly generovány z jodidu, oxidací peroxidem vodíku (1 mol L-1) v kyselině sírové (5 mol L-1). S použitím separátoru fází byly matriční prvky zcela odděleny, spektrálni interference fosforu (178.222 nm) byla odstraněna a nejcitlivější čara jodu (178.218 nm) mohla být použita pro jeho stanovení. Správnost metody byla ověřena analýzou CRM Non-Fat Milk Powder 1549 (NIST) stejně tak srovnávací studií VG-ICP-OES a ICP-MS výsledků po alkalické solubilizaci (TMAH 2.5 mL, 10%). Mez detekce pro VG-ICP-OES je 20 microg L-1 pro něředěné mléko (počítano na základě 3xSD hodnoty blanku). Přesnost stanovení jodu v koncentračním rozmezí od 0.2 do 0.8 mg L-1 byla v intervalu od 0.5 do 3.5% (3 opakování).
Související projekty:

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.