Determination of free and total sulphur dioxide in wine samples by vapour generation inductively coupled plasma optical emission spectrometry

Logo poskytovatele

Varování

Publikace nespadá pod Filozofickou fakultu, ale pod Přírodovědeckou fakultu. Oficiální stránka publikace je na webu muni.cz.
Název česky Stanovení volného a celkového oxidu siřičitého ve vzorcích vína optickou emisní spektrometrií s indukčně vázaným plazmatem a technikou generování par
Autoři

ČMELÍK Jiří MACHÁT Jiří NIEDOBOVÁ Eva OTRUBA Vítězslav KANICKÝ Viktor

Rok publikování 2005
Druh Článek v odborném periodiku
Časopis / Zdroj Analytical and Bioanalytical Chemistry
Fakulta / Pracoviště MU

Přírodovědecká fakulta

Citace
Obor Analytická chemie, separace
Klíčová slova sulfur dioxide; wine; vapour generation; ICP-OES
Popis Oxid siřičitý sepoužívá jako stabilizační prostředek ve výrobě vína při ochraně před nežádoucími biochemickými procesy. Koncentrace SO2 je omezena národními normami. Ve víně rozlišujeme dvě formy SO2 - volný a vázaný. Pro stanovení těchto forem je běžně pouužívána jodometrická titrace. V této práci je pro stanovení forem SO2 použita optická emisní spektrometrie s indukčně vázaným plazmovým zdrojem a technikou generování par. Plynný SO2 je uvolněn ze vzorku okyselením a odveden proudem Ar do ICP. Je měřena intenzita emisních čar síry ve vakuové UV oblasti spektra. Stanovení celkového obsahu SO2 je prováděno po hydrolýze vázaných forem působením NaOH. Koncentrace NaOH pro hydrolýzu a kyseliny pro generování SO2 byly optimalizovány. Metoda byla použita pro analýzu vzorků bílých a červených vín a výsledky jsou srovnány s výsledky jodometrického stanovení.
Související projekty:

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.