LOKALIZACE NOVÉHO GENU ODOLNOSTI K PADLÍ TRAVNÍMU U HORDEUM VULGARE ssp. SPONTANEUM POMOCÍ DNA MARKERŮ

Logo poskytovatele

Varování

Publikace nespadá pod Filozofickou fakultu, ale pod Fakultu informatiky. Oficiální stránka publikace je na webu muni.cz.
Autoři

TETUROVÁ Kateřina ŘEPKOVÁ Jana LÍZAL Pavel DREISEITL Antonín

Rok publikování 2005
Druh Článek ve sborníku
Konference Zborník z 12. odborného seminára "Nové poznatky z genetiky a šľachtenia poľnohospodárských rastlín", Výskumný ústav rastlinnej výroby Piešťany, 23.-24. november 2005
Fakulta / Pracoviště MU

Fakulta informatiky

Citace
Obor Genetika a molekulární biologie
Klíčová slova Hordeum vulgare; barley; powdery mildew; DNA markers; resistance
Popis Padlí travní způsobené houbovým patogenem Blumeria graminis f. sp. hordei je nejrozšířenější chorobou ječmene, jejíž epidemie snižují výnos zrna, sladovnickou a krmnou kvalitu a rentabilitu výroby této plodiny. Z ekonomického i ekologického hlediska je pro pěstitele nejvýhodnější ochranou před patogenem pěstování odolných odrůd. U ječmene je již známo několik desítek genů odolnosti k padlí travnímu, z nichž se významná část nachází v oblasti lokusu Mla na chromozomu 1H. Studium bylo zaměřeno na genetický popis nedávno získaného zdroje odolnosti k padlí travnímu. Cílem bylo určit počet genů/lokusů determinujících odolnost, určit typ dědičnosti těchto genů a jejich vztah k lokusu Mla. Microsatelitové DNA markery byly využity k identifikaci jednotlivých genů/lokusů odolnosti prostřednictvím jejich chromozomální lokalizace.
Související projekty:

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.