Tématická kartografická data česko-bavorského pomezí: sběr, interpretace, unifikace, integrace, vyhodnocení a vizualizace

Varování

Publikace nespadá pod Filozofickou fakultu, ale pod Pedagogickou fakultu. Oficiální stránka publikace je na webu muni.cz.
Autoři

KOLEJKA Jaromír LANGAR Filip MAREK Daniel HUDEČKOVÁ Zuzana

Rok publikování 2005
Druh Článek ve sborníku
Konference Mapa v informační společnosti
Fakulta / Pracoviště MU

Pedagogická fakulta

Citace
Obor Informatika
Klíčová slova thematic maps; historical maps; geodata integration; crisis management
Popis Příprava a řešení přeshraniční geografické studie CZE-DEU si vyžádala sběr a kompletování analogických geoprostorových databází pro vybraná katastrální území po obou stranách hranice v pracovním měřítku 1:10 000. Geologické, půdní, topografické, historické katastrální mapy a letecké snímky v odlišných měřítcích, projekcích, rozlišení i koncepci bylo nezbytné postupně upravit do podoby párů zcela analogických digitálních mapových souborů za použití rozmanitých technologií a metod. Teprve po provedených úpravách bylo možné je využít k multitemporálnímu srovnávání v geoekologické studii. Ta odhalila celkovou konvergenci vývoje využití ploch ve shodných typech přírodního prostředí v obou hranicí oddělených územích bez ohledu na odlišné výchozí i průběžné politické a ekonomické podmínky.
Související projekty:

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.