Comparison of the power of the tests in one-way ANOVA type model with Poisson distributed variables

Varování

Publikace nespadá pod Filozofickou fakultu, ale pod Přírodovědeckou fakultu. Oficiální stránka publikace je na webu muni.cz.
Název česky Porovnání sil testů v modelu typu jednoduché ANOVY s Poissonovskými proměnnými
Autoři

HRDLIČKOVÁ Zuzana

Rok publikování 2006
Druh Článek ve sborníku
Konference Environmetrics, Special Issue TIES Conference, 2003
Fakulta / Pracoviště MU

Přírodovědecká fakulta

Citace
www http://www3.interscience.wiley.com/cgi-bin/abstract/112510328/ABSTRACT
Obor Aplikovaná statistika, operační výzkum
Klíčová slova generalized linear model power function; one-way ANOVA; Poisson distribution; variance-stabilizing transformation
Popis Článek se zabývá zobecněným lineárním modelem typu jednoduché ANOVY, který je nejčastější metodou volenou v případech, kdy nejsou splněny předpoklady klasické jednoduché ANOVY. Pozornost je věnována zvláště modelu s Poissonovskými proměnnými, předevšímpak silám testů založených na nejčastěji užívaných statistikách - devianci, Pearsonově a skórové statistice. Asympototické síly studovaných testů jsou získány buď analyticky nebo pomocí simulací. Poté jsou tyto síly srovnány se silami testů založených na jiné metodě - klasickém lineárním modelu transformovaných veličin. Na závěr je provedena analýza síly na biometrických datech, jejíž výsledkem je návrh vhodného plánu experimentu, který by umožňoval rozlišit předem zadané rozdíly ve středních hodnotách.
Související projekty:

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.