Platnost Coaseho teorému - některé kritické poznámky

Varování

Publikace nespadá pod Filozofickou fakultu, ale pod Ekonomicko-správní fakultu. Oficiální stránka publikace je na webu muni.cz.
Autoři

MARVAL Jindřich

Rok publikování 2006
Druh Článek v odborném periodiku
Časopis / Zdroj Ekonomická revue
Fakulta / Pracoviště MU

Ekonomicko-správní fakulta

Citace
Obor Ekonomie
Klíčová slova Coase theorem; Initial property rights distribution; Private negotiations; Interventions of government; Pareto efficiency
Popis Tento článek se zabývá Coaseho teorémem a zhodnocením jeho výsledků v imaginárním světě nulových transakčních nákladů. Článek se drží Coaseho původního příkladu, a to se sousedícími zemědělci, kdy jeden je chovatel dobytka a druhý pstitelem určité plodiny, kteří řeší problém negativní externality soukromým vyjednáváním. V tomto příkladu může nastat situace, kdy dobytek chovatele zničí pěstiteli obilí jeho úrodu. Příklad je řešen pro obě teoretické situace, tedy kdy je a kdy není chovatel dobytka odpovědný za způsobenou škodu na úrodě pěstitele obilí. Článek si klade za cíl ukázat, že je řada pípadů, kdy výsledné řešení závisí na tom, jak jsou vlastnická práva rozdělená (myšleno z hlediska odpovědnosti) tj. že není tak úplně pravdivá věta o neutralitě. Nadto je kladen draz na správnou interpretaci Coaseho věty.
Související projekty:

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.