Aggregate volcanic rocks potential risk for durability of concrete structure?(one of significant factors of structure crisis management)

Logo poskytovatele

Varování

Publikace nespadá pod Filozofickou fakultu, ale pod Přírodovědeckou fakultu. Oficiální stránka publikace je na webu muni.cz.
Název česky Kamenivo - vulkanické horniny - potenciální riziko životnosti betonové konstrukce ( významných faktor struktur krizového managementu)
Autoři

GREGEROVÁ Miroslava POSPÍŠIL Pavel

Rok publikování 2007
Druh Článek ve sborníku
Konference 11th Euroseminar on Microscopy Applied to Building Materials, Porto, 5-9. 6.2007 - CD ROM,
Fakulta / Pracoviště MU

Přírodovědecká fakulta

Citace
Obor Geologie a mineralogie
Klíčová slova basalt - concrete - asphalt - degradation - petrography - aggregate
Popis Příspěvek shrnuje poznatky možných rizik souvisejících s použitím různých druhů kameniva do různých betonů. Současně akcentuje roli různých podmínek v závislosti na expozici betonový kamenů. Nedílnou součástí celkové analýzy trvanlivosti musí být studium interakcí jak v rámci jednotlivých komponent betonu, tak i mezi betonem a vnějším prostředím.Tyto Odpovědi na tyto otázky jsou základem při aplikaci různých vulkanických hornin (ryolity, andezity a čediče) jako agregátů do betonů. Důležitou informací je také technologický postup přípravy betonu. Článek zobecňuje výsledky případových studií autorů. Zabývá se jak normálními betony, tak i asfaltobetony. Analýza je založena na mineralogicko petrografických metodách optické a elektronové mikroskopie (EDX). Spolu s nimi se uplatňují RTG a silikátové chemické analýzy. Diskutovány jsou jak metody výzkumu tak i uplatnění hornin jako agregátů. Závěrem článku je uveden výčet rizikových faktorů při přípravě betonu.
Související projekty:

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.