Vliv polyfenolických extraktů z vinných matolin na aktivitu CYP 1A2 u potkanů s hypercholesterolemickou dietou

Logo poskytovatele

Varování

Publikace nespadá pod Filozofickou fakultu, ale pod Lékařskou fakultu. Oficiální stránka publikace je na webu muni.cz.
Autoři

ZENDULKA Ondřej ZAHRADNÍKOVÁ Lucia JUŘICA Jan

Rok publikování 2007
Druh Článek ve sborníku
Konference Sborník abstrakt, 12. Mezioborová Česko-slovenská toxikologická konference
Fakulta / Pracoviště MU

Lékařská fakulta

Citace
Obor Farmakologie a lékárnická chemie
Klíčová slova CYP 1A2; polyphenols; grape byproducts
Popis Enzymatický systém cytochromu P 450 (CYP450) patří mezi nejvýznamnější biotransformační systémy. Podílí se na metabolismu řady exogenních i endogenních látek a jeho aktivita se může měnit vlivem různých faktorů (pohlaví, věk, patofyziologický stav aj.). Opomíjeným, ale podstatným faktorem je strava, která může obsahovat mnoho látek schopných vyvolávat indukci nebo inhibici CYP450 a tímto mechanismem ovlivňovat biotransformaci mnoha potenciálně toxických látek včetně léčiv. Takové účinky vyykazují např. polyfenolické látky obsažené v dietě. Cílem práce bylo stanovit vliv hypercholesterolemické diety a extraktů s vysokým obsahem polyfenolických látek získaných z odpadního materiálu při výrobě révového vína (matolin) na metabolickou aktivitu 1A2 izoformy CYP450 na modelu izolovaných perfundovaných jater u potkana. Jako selektivní marker pro stanovení aktivity CYP450 1A2 jsme použili fenacetin a jeho metabolit paracetamol. Po 40 denní perorální aplikaci dvou typů extraktů společně s hypercholesterolemickou dietou jsme zjistili u obou extraktů statisticky významné zvýšení koncentrace paracetamolu i fenacetinu. Samotná hypercholesterolemická dieta neměla na aktivitu CYP450 žádný vliv. Diskutován. bude důvod zvýšení koncentrací markeru i metabolitu
Související projekty:

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.