Vliv polyfenolických extraktů z vinné matoliny a kyseliny gallové na hladiny cholesterolu a leptinu na modelu hypercholesterolemické diety u potkanů

Varování

Publikace nespadá pod Filozofickou fakultu, ale pod Lékařskou fakultu. Oficiální stránka publikace je na webu muni.cz.
Autoři

ZENDULKA Ondřej ZAHRADNÍKOVÁ Lucia JUŘICA Jan

Rok publikování 2007
Druh Konferenční abstrakty
Fakulta / Pracoviště MU

Lékařská fakulta

Citace
Popis Polyfenolické sloučeniny vykazují širokou škálu biologických účinků, mimo jiné i protektivní účinky na kardiovaskulární systém. Cílem práce bylo připravit ze dvou druhů vinných matolin (odpadní produkt při výrobě révového vína) polyfenolické extrakty a zjistit jejich vliv a vliv kyseliny gallové na hladiny cholesterolu a leptinu na modelu hypercholesterolémie u potkanů. Červený extrakt (z matolin André + Portugal), bílý extrakt (z matolin Rulandské šedé) a kyselinu gallovou jsme podávali intragastricky po dobu 40 dní v dávkách 0,5 mg GAE/kg/den, 5 mg GAE/kg/den a 50 mg GAE/kg/den. Biochemickými metodami byly stanoveny koncentrace celkového cholesterolu, HDL cholesterolu, LDL cholesterolu a leptinu. Jako majoritní polyfenoly jsme v obou extraktech stanovili katechin a epikatechin. Prokázali jsme statisticky významné zvýšení hladin celkového cholesterolu v plazmě u všech sledovaných skupin kromě skupiny s dávkou červeného extraktu 50 mg GAE/kg/den oproti skupině kontrolní (p<0,01). Hladiny HDL cholesterolu byly zvýšeny u skupin s dávkou červeného extraktu 0,5 a 5 mg GAE/kg/den. Změny v koncentracích leptinu se projevili pouze u skupiny s dávkou červeného extraktu 50 mg GAE/kg/den, u které jsme zjistili snížení oproti kontrole (p<0,05). Extrakt z červených matolin působil hypolipidemicky a v nejvyšší dávce snižoval sérové hladiny leptinu.

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.