Vliv kyseliny gallové a polyfenolických extraktů z vinných matolin na metabolismus lipidů a hladiny leptinu na modelu hypercholesterolemické diety u potkanů

Varování

Publikace nespadá pod Filozofickou fakultu, ale pod Lékařskou fakultu. Oficiální stránka publikace je na webu muni.cz.
Autoři

ZENDULKA Ondřej ZAHRADNÍKOVÁ Lucia JUŘICA Jan

Rok publikování 2007
Druh Konferenční abstrakty
Fakulta / Pracoviště MU

Lékařská fakulta

Citace
Popis Připravili jsme dva extrakty z rozdílných typů matolin. Červený extrakt z matolin André+Modrý Portugal a bílý extrakt z matolin Rulandské šedé. Oba extrakty byly standardizovány na celkový obsah polyfenolů a aplikovány potkanům s hypercholesterolemickou dietou (1.7%) po dobu 40 dní v dávce 0.5; 5 nebo 50 mg GAE/kg/den. Ve stejných dávkách byla zvířatům podávána i kyselina gallová. Jako majoritní polyfenoly jsme v obou extraktech stanovili katechin a epikatechin. Prokázali jsme statisticky významné zvýšení hladin celkového cholesterolu v plazmě u všech sledovaných skupin kromě skupiny s dávkou červeného extraktu 50 mg GAE/kg/den oproti skupině kontrolní (p<0.01). Podle dalších provedených stanovení byl nárůst způsoben zejména zvýšením LDL cholesterolové frakce, ke kterému došlo u všech skupin v porovnání se skupinou kontrolní (p<0.01) a u skupin premedikovaných červeným extraktem v dávce 0.5 a 5 mg GAE/kg/den i zvýšením HDL frakce oproti skupině kontrolní (p<0.05). Hladiny TAG byly zvýšené oproti oběma kontrolám u skupin s aplikací bílého extraktu (0.5 mg GAE/kg/den) (p<0.05) a kyseliny gallové (5 mg GAE/kg/den) (p<0.01). Hladiny malondialdehydu, které byly použity jako marker lipoperoxidace, se nelišily mezi kontrolními skupinami, ale byly zvýšeny u skupin s aplikací bílého extraktu (0.5 a 5 mg GAE/kg/den) (p<0.01) a kyseliny gallové (5 a 50 mg GAE/kg/den) (p<0.05) oproti kontrolám. Změny v koncentracích leptinu se projevili pouze u skupiny s nejvyšší dávkou červeného extraktu, kde jsme zjistili snížení oproti oběma kontrolám (p<0.05). Extrakt z červených matolin působil hypolipidemicky a antioxidačně a v nejvyšší dávce snižoval sérové hladiny leptinu, oproti extraktu extraktu z bílých matolin a kyselině gallové, které působily hyperlipidemicky a prooxidačně.Odlišné účinky mezi extrakty se stejnými hlavními obsahovými složkami lze vysvětlit rozdíly v obsahu minoritních bioaktivních polyfenolických složek, které v extraktech nebyly stanoveny.

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.