Rozporuplný Arne Naess - několik poznámek k zakladateli hlubinné ekologie I.

Logo poskytovatele

Varování

Publikace nespadá pod Filozofickou fakultu, ale pod Fakultu sociálních studií. Oficiální stránka publikace je na webu muni.cz.
Autoři

BINKA Bohuslav

Rok publikování 2007
Druh Článek v odborném periodiku
Časopis / Zdroj Envigogika
Fakulta / Pracoviště MU

Fakulta sociálních studií

Citace
www http://envigogika.cuni.cz/search.php?rsvelikost=sab&rstext=all-phpRS-all&rstema=7
Obor Sociologie, demografie
Klíčová slova Deep ecology; Arne Neass; rational; emotional; plurality; philosophical grounds; content analysis; mental map; ontological dualism
Popis Cílem textu je prozkoumat základní charakteristiky filosofického konceptu Arne Naesse, přiblížit jejich spojitost s osobností autora i vybranými rysy historického vývoje evropské kultury první poloviny 20. století a dále prokázat, že filosofické základy, na kterých hlubinná ekologie Arne Naesse stojí, vznikly dávno před jejím vlastním vznikem a jsou na ní samotné nezávislé. Text je tak přímou polemikou s interpretací Naessovy hlubinné ekologie v díle předních českých environmentalistů prof. Hany Librové a prof. Erazima Koháka. Po historicko-psychologickém exkurzu do genealogie filosofických názorů Arne Naesse, který je vymezen prvním dílem článku se těžiště argumentace přenáší do analýzy jednotlivých Naessových textů. Celkem tři rozbory ontologických východisek i mentální mapy Naessových textů, která tvoří základ druhé části článku prokazují, že Naessova hlubinná ekologie sestává ze dvou velmi protikladných tendencí. Tendence humanistické a osvícenské a tendence emocionálně a nábožensky antiracionální. Text je jedním z výstupů projektu GA ČR č. 403/07/P335.
Související projekty:

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.