The influence of resveratrol on the activity of hepatic CYP450 isoenzymes in rat
Název česky | Vliv resveratrolu na aktivitu jaterních izoenzymů CYP450 u potkanů |
---|---|
Autoři | |
Rok publikování | 2007 |
Druh | Článek ve sborníku |
Konference | THE ABSTRACT BOOK, VITAMINS 2007 |
Fakulta / Pracoviště MU | |
Citace | |
Obor | Farmakologie a lékárnická chemie |
Klíčová slova | polyphenols; resveratrol; cytochrome P450; model of isolated perfused rat liver |
Popis | Cytochrom P450 (CYP450) patří mezi nejvýznamnější biotransformační enzymatické systémy v organismu. Je složen z jednotlivých izoforem charakterizovaných substrátovou specificitou a rozličnou lokalizací v lidském těle.Aktivita tohoto enzymatického systému může být ovlivněna různými faktory. Inhibice nebo indukce cytochromu P450 hraje také důležitou roli při správném dávkování léčiv, protože léčiva mohou být jak substráty tak i látkami měnícími aktivitu CYP450. Resveratrol je přírodní polyfenolická látka, která je běžnou součástí stravy a vykazuje širokou škálu biologických účinků. Znalost vlivu resveratrolu na aktivitu jaterních izoenzymů CYP450 může být podstatná pro predikci interakcí resveratrolu a některých léčiv. Resveratrol byl aplikován potkanům v dávce 5 mg/kg/den rozpuštěný v 30% DMSO po dobu 10 dní. Následující látky byly použity jako specifické markery a jejich metabolity pro stanovení aktivity CYP450 pomocí HPLC metod: fenacetin (FEN)/paracetamol (PAR) (1A2), tolbutamid (TOL)/hydroxytolbutamid (HTOL) (2C6). Vzorky perfuzátu byly odebrány ve 30. 60. a 120. minutě perfuze izolovaných jater. Zjistili jsme silou inhibici aktivity izoenzymu CYP2C6 DMSO, která se projevila nulovými koncentracemi HTOL v perfuzátu i u kontrolní skupiny. Pomalu se snižující koncentrace TOL v perfuzátu naznačují jeho pomalou metabolizaci v průběhu perfuze. V porovnání s kontrolní skupinou byly koncentrace TOL u resveratrolem premedikovaných zvířat signifikantně nižší ve 30. minutě a postupně rostly. Růst koncentrací v průběhu perfuze není typický pro markerové substance a může být vysvětlen pravděpodobně změnami ve vazebné kapacitě orgánu pro danou látku v průběhu perfuze. Metabolizace FEN probíhala intenzivněji u kontrol, což se projevilo statisticky významným rozdílem mezi koncentracemi FEN ve 120. minutě, kdy byla vyšší koncentrace u zvířat resveratrolové skupiny. Tento výsledek je v rozporu s průběhem hladin PAR. Koncentrace PAR byly vyšší u resveratrolové skupiny, ale tento rozdíl nebyl statisticky významný. |
Související projekty: |