THE INFLUENCE OF POLYPHENOLIC EXTRACT FROM ANDRE AND BLAUER PORTUGAISER GRAPE BYPRODUCTS ON THE ACTIVITY OF LIVER CYP1A2 ISOENZYME

Logo poskytovatele

Varování

Publikace nespadá pod Filozofickou fakultu, ale pod Lékařskou fakultu. Oficiální stránka publikace je na webu muni.cz.
Název česky Vliv polyfenolického extraktu z matolin odrůd André a Modrý Portugal na aktivitu jaterního isoenzymu CYP1A2
Autoři

ZENDULKA Ondřej ZAHRADNÍKOVÁ Lucia JUŘICA Jan TOTUŠEK Jiří

Rok publikování 2007
Druh Článek v odborném periodiku
Časopis / Zdroj Biomedical Papers
Fakulta / Pracoviště MU

Lékařská fakulta

Citace
Obor Farmakologie a lékárnická chemie
Klíčová slova polyphenolic extracts; wine byproducts; isolated perfused rat liver
Popis Cytochrom P450 (CYP450) patří mezi nejvýznamnější biotransformační enzymatické systémy v organismu. Je složen z jednotlivých izoforem charakterizovaných substrátovou specificitou a rozličnou lokalizací v lidském těle.Aktivita tohoto enzymatického systému může být ovlivněna různými faktory. Nutriční stav, složky diety a expozice xenobiotickým látkám patří mezi nejdůležitější z exogenních faktorů. Inhibice nebo indukce cytochromu P450 hraje také důležitou roli při správném dávkování léčiv, protože léčiva mohou být jak substráty tak i látkami měnícími aktivitu CYP450. Stejně jako jiné složky stravy mohou i polyfenoly měnit aktivitu CYP450 a interagovat na této úrovni se současně podávanými léčivy. Cílem této práce bylo zjistit vliv polyfenolického extraktu z vinné matoliny (André+Modrý Portugal) a hypercholesterolemické diety na aktivitu jaterní CYP1A2 u potkana. Jak jsme předpokládali neměla hypercholesterolemická dieta na aktivitu CYP1A2 žádný vliv. Domníváme se, že jediný efekt dlouhodobé aplikace hypercholesterolemické diety na aktivitu CYP450 může být způsoben steatózou jaterních hepatocytů a celkovým snížením funkce jater. Podávání extraktů způsobilo indukci aktivity CYP450 a projevilo se zvýšením hladin paracetamolu (PAR) v perfuzním médiu oproti kontrole. V běžných případech se indukce projeví nejen nárůstem metabolitu, ale i poklesem mateřské látky. V našem případě došlo ke statisticky významnému zvýšení obou sledovaných látek, PAR i jeho mateřské látky fenacetinu (FEN). Podle našeho názoru je zvýšení FEN způsobenou změnou ve vazebné kapacitě orgánu pro danou látku v průběhu
Související projekty:

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.