Nově derivované buněčné linie ze solidních nádorů: základní charakterizace a pilotní studie vlivu LOX/COX inhibitorů na proliferační aktivitu

Varování

Publikace nespadá pod Filozofickou fakultu, ale pod Přírodovědeckou fakultu. Oficiální stránka publikace je na webu muni.cz.
Autoři

RÉDOVÁ Martina CHLAPEK Petr LOJA Tomáš KRUPKOVÁ Olga ZITTERBART Karel ŠTĚRBA Jaroslav VESELSKÁ Renata

Rok publikování 2007
Druh Konferenční abstrakty
Fakulta / Pracoviště MU

Přírodovědecká fakulta

Citace
Popis Předkládaná práce prezentuje 3 nové buněčné linie, které byly získány z různých typů solidních nádorů dětského věku - NBL-01 (neuroblastom), MBL-02 (meduloblastom) a OSA-01 (osteosarkom). Tyto linie byly popsány z hlediska buněčné morfologie, obsahu DNA, průběhu buněčného cyklu a zejména pomocí imunocytochemické detekce intracelulárních markerů. Naším hlavním záměrem je využít tyto linie v rámci zahajované studie o mechanismech modulace antineoplastického efektu retinoidů jejich kombinovanou aplikací s LOX/COX inhibitory. Uvedené buněčné linie byly proto použity pro pilotní experimenty ověřující senzitivitu těchto linií k různým koncentracím kyseliny kávové (CA), která je inhibitorem lipoxygenázy-5, celecoxibu (CX), jenž inhibuje cyklooxygenázu-2, a jejich kombinované aplikaci spolu s kyselinou all-trans retinovou (ATRA). Proliferace buněk byla hodnocena pomocí MTT testu, který detekuje aktivitu mitochondriálních dehydrogenáz v živých buňkách. Získané výsledky naznačují, že aplikace ATRA s v kombinaci LOX/COX inhibitory může u nádorově transformovaných buněk ovlivňovat jejich růstové vlastnosti.
Související projekty:

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.