Benchmarking konkurenční pozice českých krajů

Varování

Publikace nespadá pod Filozofickou fakultu, ale pod Ekonomicko-správní fakultu. Oficiální stránka publikace je na webu muni.cz.
Autoři

VITURKA Milan

Rok publikování 2007
Druh Článek ve sborníku
Konference Sborník z mezinárodního vědeckého semináře Hospodářský růst regionů
Fakulta / Pracoviště MU

Ekonomicko-správní fakulta

Citace
Obor Ekonomie
Klíčová slova benchmarking - competitiveness - business environment - human resources - innovative potential - development scenarios
Popis V příspěvku jsou prezentovány výsledky dosažené aplikací originální metodiky hodnocení regionální konkurenceschopnosti. Tato metodika byla ověřena na příkladě 14 českých krajů a sestává ze tří kroků: hodnocení kvality podnikatelského prostředí (16 faktorů týkajících se obchodních, pracovních, infrastrukturálních, regionálních a lokálních, cenových a environmentálních předpokladů podnikání), hodnocení využití lidských zdrojů (založené na informacích o úrovni nezaměstnanosti a podílu tzv. citlivých odvětví, která jsou ohrožena silnou konkurencí) a hodnocení inovačního potenciálu (založené na informacích o počtu inovačních firem a počtu zaměstnanců významných inovačních firem). Uvedené regiony byly rozděleny do 3 typů a 6 podtypů podle jejich celkové konkurenční pozice. Možnosti praktického využití získaných výsledků byly testovány na pozadí definovaných rozvojových scénářů: progresivní scénář (2 zařazené kraje), růstový scénář (8 krajů) a adaptační scénář (4 kraje).
Související projekty:

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.