Česká komunální politika v obcích s rozšířenou působností. Koalice, voličské vzorce a politické strany na místní úrovni v letech 1994-2006

Logo poskytovatele

Varování

Publikace nespadá pod Filozofickou fakultu, ale pod Fakultu sociálních studií. Oficiální stránka publikace je na webu muni.cz.
Autoři

BALÍK Stanislav

Rok publikování 2008
Druh Odborná kniha
Fakulta / Pracoviště MU

Fakulta sociálních studií

Citace
Popis Cílem práce je zkoumat způsob fungování nejnižší úrovně českého politického systému ve 206 obcích s rozšířenou působností. V některých případech (složení a typ koalic) se výzkum soustřeďuje na volby v letech 2002 a 2006, ve zbývajících zkoumá situaci od roku 1994. Úvodní kapitoly obsahují zamyšlení nad teorií komunální politiky a nad teorií koalic, kdy je navržen nový systém jejich klasifikace zaměřený především na rozčlenění rozsáhlé kategorie Surplus Majority Coalition. Práce se zaměřuje na dvě hlavní oblasti: na typologii a složení koalic a na stabilitu voličských vzorců. Výzkumem bylo zjištěno, že i ve větších městech má komunální politika vlastní logiku a dynamiku, která není zcela odvozena od logiky a dynamiky parlamentní.
Související projekty:

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.