Dimensions of English as a Lingua Franca

Logo poskytovatele

Varování

Publikace nespadá pod Filozofickou fakultu, ale pod Pedagogickou fakultu. Oficiální stránka publikace je na webu muni.cz.
Název česky Aspekty použití angličtiny jako lingua franca
Autoři

DONTCHEVA-NAVRATILOVA Olga

Rok publikování 2008
Druh Článek v odborném periodiku
Časopis / Zdroj Acta academica karviniensia
Fakulta / Pracoviště MU

Pedagogická fakulta

Citace
Obor Jazykověda
Klíčová slova lingua franca - intercultural communication - diplomatic language - academic writing - EFL - cultural awareness - socio-cultural context - genre - stance
Popis Příspěvek zkoumá některé aspekty použití angličtiny jako lingua franca ve třech komunikativních situacích, a to diplomacie, vědecké komunikace a výuky angličtiny jako cizího jazyka. Dále pojednává o tom, jak postřehy získané tímto výzkumem mohou pomoci při hledání způsobů, jak čelit problémům interkulturní komunikace obecně. Autorka popisuje specifické rysy anglického jazyka, používaného ve výše zmíněných kontextech, a poukazuje na to, že některé ze způsobů, jak čelit problémům interkulturní komunikace, mohou být kritické hodnocení vlastní kultury a otevřenost k jiným kulturám, interpretace textů na základě porozumění specifických konvencí jednotlivých žánrů a očekavání cílené dizkurzní společnosti, dále pak použití značné míry explicitnosti a vyvarování se idiomatičnosti, specifické pro danou kulturu. Navíc se autorka snaží prokázat, že nové dimenze angličtiny, jakožto lingua franca, nemusí být v rozporu se snahou o zachování kulturní a lingvistické rozmanitosti v moderním globálním světě.
Související projekty:

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.