Comparison of electrophoretic methods for dextromethorphan metabolites separation prepared by in vitro incubations

Logo poskytovatele

Varování

Publikace nespadá pod Filozofickou fakultu, ale pod Přírodovědeckou fakultu. Oficiální stránka publikace je na webu muni.cz.
Název česky Srovnání elektroforetických metod pro separaci dextrometorfanu a jeho metabolitů připravených in vitro inkubací
Autoři

ZEISBERGEROVÁ Marta KONEČNÝ Jiří GLATZ Zdeněk

Rok publikování 2008
Druh Článek ve sborníku
Konference Book of Abstracts CECE 2008
Fakulta / Pracoviště MU

Přírodovědecká fakulta

Citace
Obor Biochemie
Klíčová slova phase I metabolites; microsomes; drug metabolism; CE methods
Popis Nedílnou součástí výzkumu a vývoje nových léčiv je chrakterizace příslušných metabolitů. In vitro studie provedené v přítomnosti mikrosomů představují nástroj vhodný pro popis metabolismu léčiv. Lidské jaterní mikrosomy věrohodně zastupují úlohu přirozeného enzymatického aparátu účastnícího se metabolismu různých endogenních a exogenních látek. Mikrosomy jsou zdrojem cytochromů P450, enzymů první fáze biotransformace. Dextrometorfan (DEX) byl vybrán jako modelový substrát cytochromu P450 (CYP) izoformy 2D6. Navíc se metabolismu DEX účastní i CYP izoforma 3A4 a jsou tedy očekávány tři metabolity, jmenovitě 3-methoxymorfinan, 3-hydroxymorfinan a dextrorfan. Pro studium metabolismu DEX byl použit off-line a on-line způsob provedení. Metody kapilární elektroforézy jsou aplikovány na problematiku separace různých farmakologických a klinických vzorků, např. stanovení léčiv, metabolitů a biomarkerů [1-3]. Kapilára může sloužit jako nástroj separace, na druhé straně může být současně použita jako mikronádobka pro enzymovou reakci. Cílem práce je srovnání metod využitých při separaci DEX a jeho metabolitů. Metabolity připravené off-line inkubací byly úspěšně separovány v tetraborátovém pufru (80 mM, pH 9,85) při teplotě 25C. Pro on-line práci je potřeba zajistit kompatibilitu inkubačních a separačních podmínek, a tak nutností bylo použít metodu částečného plnění [4] a re-optimalizovat složení základního elektrolytu. Požadovaná separace metabolitů byla dosažena v elektrolytu s přídavkem lineárního polyakrylamidu (10%, v/v) a 2-propanolu (10%, v/v) při teplotě 37C. Na závěr jsou diskutovány jednotlivé části metody, např. postup dávkování, parametry separace a promývání.
Související projekty:

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.