The influence of blast-furnace slag hydration products on microcracking of concrete

Logo poskytovatele

Varování

Publikace nespadá pod Filozofickou fakultu, ale pod Přírodovědeckou fakultu. Oficiální stránka publikace je na webu muni.cz.
Název česky Vliv hydratačních produktů vysokopecní strusky na tvorbu mikrotrhlin v betonu
Autoři

BOHÁČ Martin GREGEROVÁ Miroslava

Rok publikování 2009
Druh Článek v odborném periodiku
Časopis / Zdroj Materials Characterization
Fakulta / Pracoviště MU

Přírodovědecká fakulta

Citace
Obor Geologie a mineralogie
Klíčová slova granulated blast furnace slag; microcracks; concrete; hydration process
Popis V portlandském struskovém cementu vznikají hydratační produkty mleté granulované vysokopecní strusky. Prostorové uspořádání mikrotrhlin v betonu souvisí s hydratačními produkty strusky. Chemické složení hydratačních produktů je proměnlivé a nestabilní. Poměry Si/Ca v rámci hydratačních produktů výrazně narůstají v blízkosti nezhydratovaného jádra strusky. Zřetelný nárůst obsahů Mg a Al je v centrálních částech hydratačních lemů. Cílem článku je najít vztah mezi hydratčními produkty strusky a vznikem mikrotrhlin. Množství mikrotrhlin je menší v betonech se struskou s nižším obsahem sklovité fáze a vyšší bazicitou. Vznik hydratačních produktů je spojen s objemovými změnami, které mohou zapříčinit vznik mikrotrhlin.
Související projekty:

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.