Spatiotemporal aspect of cytokinin-auxin interaction in hormonal regulation of the root meristem

Varování

Publikace nespadá pod Filozofickou fakultu, ale pod Přírodovědeckou fakultu. Oficiální stránka publikace je na webu muni.cz.
Název česky Časoprostorový aspekt interakce cytokininu a auxinu v procesu hormonální regulace kořenového meristému
Autoři

KUDEROVÁ Alena HEJÁTKO Jan

Rok publikování 2009
Druh Článek v odborném periodiku
Časopis / Zdroj Plant Signaling & Behavior
Fakulta / Pracoviště MU

Přírodovědecká fakulta

Citace
www http://www.landesbioscience.com/journals/psb/article/7682
Obor Genetika a molekulární biologie
Klíčová slova root meristem - hormonal regulation - cytokinin-auxin interaction - spatiotemporal specificity - Arabidopsis thaliana
Popis Vývoj kořenového systému u rostlin je zajištěn aktivitou meristémů primárního a laterálních kořenů. Meristém primárního kořene (PK) vzniká během embryogeneze a uzrává do konečných rozměrů brzy po klíčení. Meristémy laterálních kořenů (LK) se však zakládají postembryonálně. Pro vývoj tvorby meristému je zásadní interakce rostlinných hormonů, které působí v konkrétních buňkách v určitém okamžiku. Je známo, že rostlinný hormon cytokinin (CK) se svou aktivitou podílí na a)správném prostorovém uspořádání kmenových buněk meristému PK v embryu, b) délce kořenového meristému a c) tvorbě postranních kořenů. Všechny jmenované procesy regulované CK závisejí také na auxinu. V tomto dodatku (k článku Kuderova A, Urbankova I, Valkova M, Malbeck J, Brzobohaty B, Nemethova D, Hejatko J. Effects of conditional IPT-dependent cytokinin overproduction on root architecture of Arabidopsis seedlings. Plant Cell Physiol 2008; 49:570; PMID: 18296451; DOI: 10.1093/pcp/pcn029) diskutujeme poslední výsledky, které poskytují jedny z prvních pohledů na molekulární mechanizmy a časoprostorovou specifičnost CK-auxinové interakce během růstu a vývoje kořene.
Související projekty:

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.