Inter-calibration of three electric fishing techniques to estimate 0+ juvenile fish densities on sandy river beaches.

Logo poskytovatele

Varování

Publikace nespadá pod Filozofickou fakultu, ale pod Přírodovědeckou fakultu. Oficiální stránka publikace je na webu muni.cz.
Název česky Vzájemná kalibrace tří technik elektrolovu pro odhady hustot 0+ juvenilních ryb na říčních písečných plážích.
Autoři

JANÁČ Michal JURAJDA Pavel

Rok publikování 2005
Druh Článek v odborném periodiku
Časopis / Zdroj Fisheries Management and Ecology
Fakulta / Pracoviště MU

Přírodovědecká fakulta

Citace
Obor Ekologie - společenstva
Klíčová slova electric fishing; 0+ juvenile fish; point abundance sampling
Popis Na písečných plážích řeky Moravy byla zkoumána účinnost tří různých technik bodového elektrolovu 0+ ryb. Při přímém elektrolovu (DE) operátor manipuluje s anodou připevněnou na nástavci. Při elektrolovu hodem (TE) je anoda házena do vody z větší vzdálenosti ze břehu. Při dálkovém elektrolovu (RE) je anoda předem položena na dno a po rekolonizaci prostoru rybami je na dálku aktivována. Tato studie ukázala, že při DE jsou plašeny ryby, které před lovcem utíkají a snižují tak účinnost této techniky (30% ve srovnání s RE). Ve velikostní struktuře a relativní abundanci společenstev nebyl mezi DE a RE nalezen žádný statisticky významný rozdíl, TE však pravděpodobně nadhodnocoval relativní abundanci oukleje. RE byl nejúčinnější technikou elektrolovu a pokud bude redukována jeho časová náročnost, bude také nejvhodnější pro monitoring společenstev 0+ ryb na písečných plážích.
Související projekty:

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.