Words Must Be Our Force: Exploring Modality Markers in Political Speeches

Logo poskytovatele

Varování

Publikace nespadá pod Filozofickou fakultu, ale pod Pedagogickou fakultu. Oficiální stránka publikace je na webu muni.cz.
Název česky Slova musí být naší silou
Autoři

DONTCHEVA-NAVRÁTILOVÁ Olga

Rok publikování 2009
Druh Článek v odborném periodiku
Časopis / Zdroj Topics in Linguistics
Fakulta / Pracoviště MU

Pedagogická fakulta

Citace
Obor Jazykověda
Klíčová slova deontic modality - subjectivity - discourse coherence - political discourse - persuasion - interpersonal meanings
Popis V politickém diskurzu účastníci komunikace spoléhají na působivost jazyka, který jim pomáhá vytvořit (přetvořit) a projednat jejich identity, sociální role a názory, a (re-)definovat jejich meziosobní a institucionální vztahy. Proto se politikové snaží vtisknout posluchačům své interpretativní chápání sémantické ucelenosti a záměrnosti diskurzu, který odráží politikovy komunikativní záměry s ohledem na situační, socio-kulturní a pragmatický kontext, ve kterém se interakce uskutečňuje. Tento článek zkoumá prostředky, kterými politici disponují k vytváření koherentního subjektivního pojetí diskurzního světa, a soustřeďuje se na některé markery modality v projevech tří Generálních ředitelů UNESCO u příležitosti zahájení mezinárodních konferenci a setkání.
Související projekty:

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.