A contribution to the research of obesity incidence among children of younger school age

Varování

Publikace nespadá pod Filozofickou fakultu, ale pod Fakultu sportovních studií. Oficiální stránka publikace je na webu muni.cz.
Název česky Příspěvek ke sledování výskytu obezity u dětí mladšího školního věku
Autoři

JUŘÍKOVÁ Jana ŠIMŮNEK Jan BUDÍKOVÁ Marcela

Rok publikování 2008
Druh Článek ve sborníku
Konference School and Health 21 - Topical issues in Health Education
Fakulta / Pracoviště MU

Fakulta sportovních studií

Citace
Obor Ostatní lékařské obory
Klíčová slova body weight; high; BMI (body mass index); skinfold thickness; skinfold over biceps brachii; subscapular skinfold; supraspinal skinfold; volume of fatty tissue
Popis Práce podává informaci o měření vybraných antropometrických parametrů u jedenáctiletých dětí navštěvujících základní školy v Brně. U vyšetřovaných dětí byla měřena tělesná výška, tělesná hmotnost a ze získaných údajů byl vypočten BMI (body mass index).Dále bylo u dětí zjišťováno množství tělesného tuku pomocí součtu tloušťky tří kožních řas (jednalo se o kožní řasu nad biceps brachii, kožní řasu subskapulární a supraspinální). Z výsledků měření bylo zjištěno, že nejvíce dětí se nachází v kategorii odpovídající normě, ať už byla použita metoda využívající BMI nebo metoda stanovující množství podkožního tuku. Metoda stanovující množství podkožního tuku výpočtem z tloušťky tří kožních řas se pro soubor jedenáctiletých dětí jevila jako vhodnější.
Související projekty:

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.