Řízení metropolitních oblastí v České republice s důrazem na město Brno a jeho zázemí

Varování

Publikace nespadá pod Filozofickou fakultu, ale pod Přírodovědeckou fakultu. Oficiální stránka publikace je na webu muni.cz.
Autoři

ŠERÝ Ondřej NOGOVÁ Andrea

Rok publikování 2010
Druh Článek ve sborníku
Konference Geografie pro život ve 21. století: Sborník příspěvků z XXII. sjezdu České geografické společnosti pořádaného Ostravskou univerzitou v Ostravě 31. srpna – 3. září 2010
Fakulta / Pracoviště MU

Přírodovědecká fakulta

Citace
Obor Zemský magnetismus, geodesie, geografie
Klíčová slova metropolitan regions; governance; cooperation; local action plan; Brno
Popis V posledních letech jsou metropolitní regiony nejdůležitějšími aktéry v hospodářském, společenském a kulturním rozvoji ve všech vyspělých ekonomikách. Pro všechny tyto oblasti je typické, že sestávají z jednoho či více silných center a řady dalších obcí a měst v jejich zázemí, přičemž jsou na všech úrovních vzájemně propojeny funkčními vazbami. Není tedy možné jejich rozvoj plánovat pouze v administrativních hranicích jednotlivých sídel, ale je potřeba jej koordinovat na úrovni celého funkčního regionu. Příspěvek představuje jeden z možných nástrojů řízení metropolitních oblastí, kterým je místní akční plán, a to na příkladu města Brna a jeho zázemí, kde v současné době probíhá jeho realizace.
Související projekty:

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.