Selective isolation of DNA from food matrices

Varování

Publikace nespadá pod Filozofickou fakultu, ale pod Přírodovědeckou fakultu. Oficiální stránka publikace je na webu muni.cz.
Název česky Selektivní izolace DNA z potravin
Autoři

ŠPANOVÁ Alena TVRDÍKOVÁ Jana HORÁK Daniel RITTICH Bohuslav

Rok publikování 2010
Druh Článek ve sborníku
Konference 30th International Symposium on the Separation of Proteins, Peptides and Polynucleotides
Fakulta / Pracoviště MU

Přírodovědecká fakulta

Citace
Obor Genetika a molekulární biologie
Klíčová slova magnetic particles; streptavidin; Lactobacillus DNA separation; PCR
Popis Výzkum byl zaměřen na vývoj inovativních magnetických mikročástic pro specifickou izolaci DNA ze vzorků potravin a dalších reálných vzorků. Selektivní izolace DNA o vysoké kvalitě lze docílit pomocí vhodně funkcionalizovaných magnetických mikročástic. Magnetické P(HEMA-co-GMA) mikročástice funkcionalizované streptavidinem byly použity pro imobilizaci biotinylovaných sond DNA (primery, produkty PCR) a poté pro selektivní izolaci DNA z buněk Lactobacillus paracasei pomocí DNA/DNA hybridizace. Vyvinutý postup byl použit k izolaci cílové DNA probiotických bakterií z komplexních vzorků (probiotické potravinové doplňky). Izolovaná DNA byla použita v rodově a druhově specifické PCR.
Související projekty:

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.