Využití bezdrátových senzorových sítí v zemědělství a jejich kartografická vizualizace

Logo poskytovatele

Varování

Publikace nespadá pod Filozofickou fakultu, ale pod Přírodovědeckou fakultu. Oficiální stránka publikace je na webu muni.cz.
Autoři

KUBÍČEK Petr LUKAS Vojtěch

Rok publikování 2010
Druh Článek ve sborníku
Konference Geografie pro život ve 21. století: Sborník příspěvků z XXII. sjezdu České geografické společnosti pořádaného Ostravskou univerzitou v Ostravě 31. srpna - 3. září 2010.
Fakulta / Pracoviště MU

Přírodovědecká fakulta

Citace
Obor Zemský magnetismus, geodesie, geografie
Klíčová slova wireless sensor networks; geovisualization; agriculture; interoperability.
Popis Bezdrátové senzorové sítě (Wireless sensor networks,WSN) nabývají v zemědělství stále více na významu. Umožňují online získávání aktuálních informací sloužících pro podporu rozhodování, management a evidenci zemědělských operací. S ohledem na vývoj a rozšiřování lokálně specifického hospodaření (nazýváno také precizním zemědělstvím) se otevírají možnosti využití senzorových sítí při mapování lokální variability půdních a porostních podmínek pozemků. V rámci projektu Agrisensor je ověřována metodika kartografické vizualizace a modelování základních agrometeorologických jevů získaných na základě monitoringu WSN. Projekt technologicky vychází z iniciativ iniciativy Open Geospatial Consortia (OGC) nazvané Sensor Web Enablement (SWE), která specifikuje způsob připojení libovolných senzorů k síti Internet.
Související projekty:

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.