Postupy a úskalí tvorby výstupních jazykových testů na Masarykově univerzitě

Logo poskytovatele

Varování

Publikace nespadá pod Filozofickou fakultu, ale pod pracoviště Centrum jazykového vzdělávání. Oficiální stránka publikace je na webu muni.cz.
Autoři

BOHÁČEK Milan

Rok publikování 2011
Druh Článek ve sborníku
Konference Sdílení zkušeností. II. konference projektu COMPACT. Sborník příspěvků z konference
Fakulta / Pracoviště MU

Centrum jazykového vzdělávání

Citace
Obor Pedagogika a školství
Klíčová slova final language tests; test compilation; test structure; test moderation; pilot testing; statistical analysis; copyright protection
Popis Centrum jazykového vzdělávání Masarykovy univerzity se sbaží o standardizaci metod a forem testování výstupních znalostí studentů v cizím jazyce. Jeden z týmů zapojených do projektu COMPACT se soustřeďuje na vytvoření modelových výstupních testů na úrovních B1, B2 a C1 v anglickém a německém jazyce. V první fázi byla vypracována konkrétní struktura testů tak, aby byly co do formy vzájemně kompatibilní, a bylo vhodně nastaveno bodování podle váhy jednotlivých částí testu. Poté začala tvorba testových položek; zde bylo nutné mít na zřeteli nejen reliabilitu a validitu, ale také vnější okolnosti, tj. ochranu autorských práv a možnost zavedení položek do Informačního systému MU. Po kontrole a následné pilotáži testů probíhá statistická analýza, jejímž cílem je vyhodnotit míru reliability a validity testů. Po jejím vyhodnocení budou následovat finální úpravy testů, druhá pilotáž a konečně poskytnutí modelových testů učitelům CJV spolu s metodickou příručkou pro vypracovávání jazykových výstupních testů.
Související projekty:

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.