Využití dotačních titulů coby nástroje regionální politiky pro rozvojové projekty venkova: case study Mikroregion Pernštejn

Varování

Publikace nespadá pod Filozofickou fakultu, ale pod Přírodovědeckou fakultu. Oficiální stránka publikace je na webu muni.cz.
Autoři

TROJAN Jakub

Rok publikování 2010
Druh Článek ve sborníku
Konference Ph.D. Workshop 2010 Proceedings
Fakulta / Pracoviště MU

Přírodovědecká fakulta

Citace
www Workshop web
Obor Zemský magnetismus, geodesie, geografie
Klíčová slova project; regional development; regional policy; subsidies; microregions
Popis Předkládaný příspěvek mapuje využití dotačních titulů coby nástroje regionální politiky, jejímž cílem je podpora rozvoje venkova. Detailněji teoretizuje nástroje hospodářské a sociální soudržnosti EU ve vztahu k mikroregionům. Menší obce (do 500 obyvatel) často nemívají přístup ke strukturálním fondům Evropské unie (coby finančního nástroje politiky hospodářské a sociální soudržnosti), pročež jsou odkázány pouze na finance ze Společné zemědělské politiky. Z toho důvodu se mnohdy slučují do dobrovolných svazků za účelem čerpání evropských dotací. Jako modelová lokalita je zvolen dobrovolný svazek obcí Mikroregion Pernštejn, na němž je ukázána míra a způsob využití dotačních titulů pro rozvojové projekty mikroregionu. Příspěvek také identifikuje problémové oblasti projektového managementu. Součástí je také diskuse nad přijetím výstupů projektů cílovými skupinami, tj. obyvateli regionu.
Související projekty:

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.