Fe/Mn superoxide dismutase in Paracoccus denitrificans is induced by azide and expressed independently on FNR-type regulators

Logo poskytovatele
Logo poskytovatele

Varování

Publikace nespadá pod Filozofickou fakultu, ale pod Přírodovědeckou fakultu. Oficiální stránka publikace je na webu muni.cz.
Autoři

BOUCHAL Pavel VYHLÍDALOVÁ Tereza STRUHÁROVÁ Iva ZDRÁHAL Zbyněk KUČERA Igor

Rok publikování 2011
Druh Článek v odborném periodiku
Časopis / Zdroj Folia Microbiologica
Fakulta / Pracoviště MU

Přírodovědecká fakulta

Citace
www Full text
Doi http://dx.doi.org/10.1007/s12223-011-0007-3
Obor Biochemie
Klíčová slova Superoxide dismutase; Paracoccus denitrificans; azide; FNR regulators; proteomics
Popis Syntéza řady proteinů u fakultativně anaerobní bakterie Paracoccus denitrificans je regulována pomocí transkripčních regulátorů FNR typu (FnrP, NNR a NarR). Jeden z nich, NarR, pracuje jako senzor pro dusitan a dusičnan a podporuje expresi genů membránově vázané nitrátreduktasy. Může být také aktivován azidem, nemetabolizovaným analogem dusičnanu. V této práci jsme dokázali, že jedním z proteinů nejvíce indukovaných azidem je superoxiddismutasa (SOD) Fe/Mn typu. Azid indukuje SOD na úrovni proteinu, transkriptu a anzymové aktivity v aerobně rostlých buňkách. Jelikož exprese SOD se nemění v fnrP-, nnr- a narR- mutantních kmenech, předpokládáme u ní regulační mechanismus nezávislý na známých regulátorech FNR typu, který však zřejmě zahrnuje odpověď na redoxní signál vznikající v respiračním řetězci.
Související projekty:

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.