Specifika časoprostorového chování imobilních osob

Varování

Publikace nespadá pod Filozofickou fakultu, ale pod Přírodovědeckou fakultu. Oficiální stránka publikace je na webu muni.cz.
Autoři

OSMAN Robert

Rok publikování 2010
Druh Článek ve sborníku
Konference Geografie pro život ve 21. století: Sborník příspěvků z XXII. sjezdu České geografické společnosti pořádaného Ostravskou univerzitou v Ostravě 31. srpna - 3. září 2010.
Fakulta / Pracoviště MU

Přírodovědecká fakulta

Citace
www http://konference.osu.cz/cgsostrava2010/
Obor Zemský magnetismus, geodesie, geografie
Klíčová slova mental map; activity space; wheelchair population; Brno
Přiložené soubory
Popis Využívání prostoru se liší v závislosti na konkrétních aktérech, kteří do něj vstupují. Žáci základních škol, matky na mateřské dovolené, osoby s klouzavou pracovní dobou nebo například nevidomí jsou z pozice své role výrazně limitováni k navštěvování shodných prostor v totožných časech. Skupinou se specifickými možnostmi a limity časoprostorového chování jsou i osoby imobilní. Příspěvek se pomocí mentálního mapování a vybraných konceptů geografie času věnuje zkoumání časoprostorových vzorců chování osob od narození odkázaných na elektrický vozík. Vedle metodologické části zabývající se vhodností využití metod mentálního mapování pro osoby s vrozeným pohybovým handicapem se příspěvek hlouběji zaměřuje na zmapování specifik využívání prostoru touto skupinou osob.
Související projekty:

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.