Percepce postindutriální krajiny Rosicko-Oslavanského černouhelného revíru

Varování

Publikace nespadá pod Filozofickou fakultu, ale pod Pedagogickou fakultu. Oficiální stránka publikace je na webu muni.cz.
Autoři

LNĚNIČKA Libor

Rok publikování 2010
Druh Článek ve sborníku
Konference Geografie pro život ve 21. století: Sborník příspěvků z XXII. sjezdu České geografické společnosti pořádaného Ostravskou univerzitou v Ostravě 31. srpna - 3. září 2010.
Fakulta / Pracoviště MU

Pedagogická fakulta

Citace
www http://konference.osu.cz/cgsostrava2010/31_sbornik-prispevku.html
Obor Zemský magnetismus, geodesie, geografie
Klíčová slova Postindustrial landscape; coal; environment; survey
Popis Průmyslová revoluce znamenala v českých zemích výrazný rozvoj měst. Nárůst průmyslových areálů byl provázen tradiční architektonickou koncepcí, kdy byly zachovány architektonické prvky shodné s okolní zástavbou. Mnohdy však při vzniku nových průmyslových hal, těžebních šachet, věží, elektráren nebo odkalovacích nádrží nebyly tradiční urbanistické prvky zachovány. Důsledkem toho vznikly nové technické prvky v krajině, které ve vnímání místních obyvatel přinesly zhoršení okolního prostředí (především z pohledu životního prostředí). Subjektivní vnímání krajiny z pohledu místních obyvatel, environmentální změny z pohledu veřejné správy a změny kvality života prezentované zlepšením technické infrastruktury měst z pohledu soukromého sektoru jsou významným projevem změn přechodu krajiny v krajinu postindustriální. Cílem následujícího příspěvku je prezentace výsledků dotazníkového šetření, které proběhlo v oblasti Rosicko-Oslavanska v roce 2009.
Související projekty:

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.